Archiv článků

Povídání o Chipotle

25.09.2018 19:42
Chipotle (čti čipotle) nebo také chilpotle je výraz pocházející z jazyka Nahuatl znamenající uzená chilli paprička. Je to vyuzená a vysušená paprička jalapeño, která se používá především v mexické kuchyni a v kuchyních, jež jí jsou inspirovány. V jejich chuti se pálivost původních...

Hloh pro krásu i užitek

30.10.2017 11:17
Hloh asi každý z nás, při procházce přírodou lehce pozná. Stromy jsou vysoké okolo deseti metrů, mohou mít ale i podobu velmi rozložitých pichlavých keřů. Protože kromě pěkných plodů i nádherně kvetou, můžeme se v zahradním prostředí setkat i s kultivary prošlechtěnými právě na velikost a...

Naše džemy získaly certifikát kvality !!

08.10.2017 20:32
Jsem moc ráda, že se s Vámi mohu podělit o milou novinku. Dne 26.září 2017 byl mým ovocným džemům udělen certifikát regionální kvality :REGIONÁLNÍ PRODUKT - KLADSKÉ POMEZÍ                kladskepomezi.cz/

Muchovník - kanadská borůvka

06.10.2017 14:29
Čím dál populárnější skupina krásných keřů a menších stromů. Jsou nejen hezké, ale zároveň užitečné svými jedlými plody, podobnými borůvkám, na nichž si kromě člověka pochutnají i ptáci. Muchovníků je vícero druhů. Nejznámějším a asi nejčastěji pěstovaným je u nás muchovník lamarkův, kterému se...

Víte co je dřín?

06.10.2017 14:27
Dřín obecný neboli cornus mas je původním divokým druhem netradičního ovoce z naší přírody.Je to vytrvalý, velmi pěkný statný keř dorůstající výšky až 7 metrů.  Patří mezi vůbec první kvetoucí druhy, žluté květy se objevují brzy zjara ještě před olistěním. Během vegetace...

Černý bez - král mezi léčivkami

06.10.2017 11:47
Černý bez (Sambucus nigra) asi není třeba nikomu dlouze představovat. Je to rozložitý keř původem z Kavkazu, který u nás potkáte téměř na každém kroku-na okrajích cest, vlese, podél řek a potoků i v zahradách.Má podlouhlé, vejčité listy a kvete od  května do června. Květy v...

Kdoule -ovoce, na které se zapomnělo

12.01.2016 19:01
Kdoule patří mezi méně známé druhy ovoce, které na našich zahradách příliš často nenajdete. To je velká škoda, neboť patří mezi ty druhy ovoce, které můžeme zpracovat na velmi aromatické džemy a marmelády. Pronikavě voní i přes slupku a naše babičky si je často dávaly do šatníků, aby provoněly...

Šípková marmeláda

12.01.2016 19:01
Prvním krokem k šípkové dobrotě je samozřejmě výprava za šípkovými keři. Doporučuji trhat sice vyzrálé ale nikoliv již příliš měkké plody, vyzbrojit se rukavicemi a nejlépe přibrat ochotné členy rodiny - najdou-li se ovšem takoví. Plodů je dobré nasbírat alespoň 2 kg.Po návratu domů začne...