Černý bez - král mezi léčivkami

06.10.2017 11:47

Černý bez (Sambucus nigra) asi není třeba nikomu dlouze představovat.

Je to rozložitý keř původem z Kavkazu, který u nás potkáte téměř na každém kroku-na okrajích cest, v
lese, podél řek a potoků i v zahradách.

Má podlouhlé, vejčité listy a kvete od  května do června. Květy v podobě trsůdrobných žlutobílých kvítků
mají intenzívní vůni. Plody jsou černé kuličky velikosti 3-6 mm a zrají v srpnu.

Právem mu náleží titul krále mezi léčivými stromy, neboť má celou řadu léčivých účinků.

K přípravě  léčivých směsí se používají všechny části keře, i kořen. Sirup a čaj z květů bezu se užívá při
nachlazení, angíně, pomáhá na horečku, kašel a chrapot, jelikož uvolňuje
dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání. Mladé výhonky ve formě obkladu se
používají při dně, revmatismu a onemocnění šlach. Odvary a koupele z bezu
využijeme také při migrénách, svalových bolestech a ischiatických bolestech

Ten, kdo bez zbožňuje, stejně jako já, si již určitě natrhal voňavé, smetanově zabarvené kvítky, které se
posléze velmi snadno suší a zalévají v lahodnou čajovou směs. Já z čerstvých kvítků připravuji lahodný bezinkový med a sirup, ze kterého po zředění vodu vznikne velmi lahodný osvěžující voňavý letní nápoj.

Na podzim se dají využit taktéž i sladce nakyslé bezinky, které dozrávají v srpnu, jakožto
základ mnohých zavařenin, případně šťáv.


Zpět